Parkland and new homes at heart of vision for East Stour Park, Ashford

Quinn Estates intends to deliver an exciting new residential and leisure quarter for Ashford in proposals for East Stour Park, submitted to Ashford Borough Council this month.

Located opposite the Ashford Designer Outlet and designed by RIBA award winning architect Guy Holloway, East Stour Park offers a combination of apartment living, riverside walks and newly accessible open space. This part of the project has been designed by acclaimed landscape architects Murdoch Wickham.

With Ashford International Railway station on its doorstep and the town centre a short walk away, this 6.6-acre ‘gateway’ site off Norman Road has the potential to quickly become one of Ashford’s most desirable and sought-after addresses.

Mark Quinn, Chairman and CEO, Quinn Estates, said: “We’re delighted to have reached this important milestone in submitting our plans for this strategically important ‘Gateway’ site to Ashford Borough Council.

“With its excellent transport links, close proximity to the town centre and international train station, East Stour Park is an ideal place for a new residential community, while providing additional flood storage of benefit to the surrounding area.

“In addition, we are making a further 29 acres of land we own to the Council to form a country wetland park within walking distance of thousands of residents – including both existing and future residents.”

Quinn Estates carried out extensive consultation with the public and stakeholders, to shape its final proposals. Over 100 local people attended the consultation event and exhibition with written feedback from 44 of them.

“We’re really pleased with the scheme,” Mr Quinn added. “The feedback we received at consultation has helped to further improve and refine our proposals, resulting in the planning application that can now be read in full on the council’s website.”

Since the public consultation, Quinn Estates have:

  • Reduced the number of flats from 240 to 234.
  • Completely changed the design of blocks D and E, setting back the upper floor and reducing the height.
  • Relocated blocks D, E and F a further 4.5m to the east, further away from the river boundary of the site with properties beyond.
  • Reduced the massing at the southern end of the site by splitting the two larger blocks in to three to provide greater gaps between the buildings.
  • Reduced the height across the site to a maximum of eight storeys (max seven storeys of residential with parking below) with blocks E and F reduced to five storeys and block D split between five and six storeys.
  • The Daylight/Sunlight assessment submitted with the application also confirms that the proposal will not lead to the overshadowing of properties to the west of the river.
  • Provided some on site visitor parking, as well as 1:1 parking for all properties and 1:1 bike storage.
  • Developed our energy and sustainability strategy to include Electric Vehicle Charging and Solar PV panels as well as sustainable drainage incorporating ‘blue/green roofs’ to the properties.
  • Refined the design of the open space and landscaping, to include biodiversity and ecology improvements to the river, increased play space and paths and a more detailed planting schedule.
  • We have completed the flood risk assessment and mitigation strategy to ensure it provides betterment to nearby properties (as previously set out in the consultation) in present day conditions and taking in to account the impacts of climate change over the life of the development.

The planning application for East Stour Park (ref: 19/00709/AS) is available to view now on the planning portal of Ashford Borough Council’s website.